Postavljanje pločica

02 јан. 20

Keramičarski radovi: Postavljanje pločica

U ovom tekstu upoznaćemo vas s osnovnim stvarima vezanim za postavljanje keramičkih pločica u vašem stanu, kući, vikendici, lokalu ili bilo kom mestu za koje smatrate da bi baš pločice služile svrsi, te da bi se uklopile u prostoriju i/ili okolinu.

Gde se sve mogu postaviti keramičke pločice

Keramičkim pločicama moguće je obložiti i dekorisati kako enterijere (unutrašnje prostorije), tako i eksterijere (spoljne površine). Isto tako, pločicama je moguće obložiti podne i zidne površine. Najčešće ćemo na pločice naići u sanitarnim prostorijama, kuhinjama i kupatilima što se unutrašnjosti tiče, ali vrlo često se pločice lepe na balkone i terase.
Naravno, pločice možemo postavljati i u ostale prostorije našeg doma, kao na primer na pod u hodniku, u dnevnoj i ostalim sobama, ako imate ugrađeno podno grejanje, što takođe nije redak slučaj. Naš KeramicarTeam rado će vas savetovati o tome gde je dobro lepiti pločice, a gdje nije.

Postavljanje pločica
Postavljanje pločica

Kako se postavljaju keramičke pločice

Ispravnije je napisati da se pločice ne postavljaju, već da se lepe. Pre samog lepljenja pločica potrebno je pripremiti podlogu, kako bi mogli postaviti pločice prema potrebi. Zatim se pripremi lepak te se uz stručnu ruku lepe prema potrebi; da budu ravne, ta stvaraju pad (odvod vode), i slično.

Postavljanje podnih pločica
Postavljanje podnih pločica

Lepljenje pločica preko pločica

Jedno od vrlo čestih pitanja za Keramičar Team jeste –da li se mogu lepiti pločice preko postojećih pločica? Odgovor je da, mogu! Generalno, pločice koje sada imate neće smetati novim pločicama. Naravno, podloga od starih pločica bi trebalo da bude ravna, što bi svakako pomoglo kod postavljanja novih pločica. U ovom slučaju treba voditi računa da li su stare pločice čvrsto vezane sa prethodnu površinu.
Ovaj sistem postavljanja pločica se primenjuje najviše u prostorima u kojima treba izbeći veće prljanje, jer se prilikom skidanja pločica pojavljuje velika količina prašine. Lepak koji se koristi za lepljenje pločica preko pločica je skoro pa duplo skuplji od klasičnog lepka.

Fugovanje pločica
Fugovanje pločica

Kakve pločice odabrati

Pločice treba izabrati prema uslovima u kojima će se postavljati, podlozi na koju će se postavljati, te prema okolini u kojoj će se nalaziti kako bi se što bolje uklopili u dizajn i izgled prostorije koju uređujemo.
Što se cene keramičkih pločica tiče, tu vredi ona stara izreka ‘koliko para – toliko muzike’. Pločice se razlikuju po tome čemu su namenjene, kvaliteti izrade, jednostavnosti održavanja, veličini, te ostalim sličnim faktorima. Najbolje je da pločice birate uz savet iskusnog keramičara, odnosno našeg KeramicarTeam-a.