Renoviranje kupatila

02 јан. 20

Koliko košta renoviranje kupatila?

Ovo je jednostavno postavljeno pitanje na koje ne postoji tačan odgovor. Materija je veoma kompleksna, tako da ni mi, koji ceo radni vek radimo ovaj posao, ne možemo dati tačan odgovor. Troškovi variraju od slučaja do slučaja.

U ovom tekstu ću pokušati da dam odgovor.

Troškove moramo podeliti na troškove radova i troškove materija.

Troškovi radova pri renoviranju kupatila

Radovi teku po sledećim fazama i svaka faza nosi posebne troškove.

 1. Radovi rušenja

U ove radove ubrajamo skidanje starih pločica, sanitarija, galanterije, vodovodne i kanalizacione instalacije, pakovanje , odlaganje i odvoz šuta do deponije. Cena varira u zavisnosti od veličine kupatila, spratnosti (da li ima lifta ili ne), mogućnosti za odlaganje šuta, udaljenosti od deponije, troškovi deponije… Cena može da varira od 150 do 250 evra.

 1. Postavljanje novih vodovodnih i kanalizacionih instalacija

Ukoliko je zgrada starija od 10 godina, pogotovo ako su stare cevi pocinkovane strogo se preporučuje zamena vodovodnih instalacija. Faktori koji utiču na cenu su: da li se pomeraju odvodna mesta i tip zida u koji se ugrađuju cevi. Ukoliko se pomeraju odvodna mesta postoji mogućnost za dizanje nivoa poda. Takođe nije isto postavljati cevi u zid od siporeksa i u betonski zid, karakterističan za novobeogradska blokove. Cena može da varira od 350 pa do 600 evra.

 1. Zamena i dorada elektroinstalacija

Ova faza podrazumeva izmenu i doradu utičnica i plafonske i druge rasvete. Cena u zavisnosti od obima posla može biti od 100 do 200 evra

 1. Izrada hidroizolacije

U toku keramičarkih radova, preporučuje se da se pod i deo zida visine oko 10 cm premaže hidroizolacijom. Cena je oko 100 evra

 1. Pripremni keramičarski radovi

Ova faza obuhvata popunjavanje šliceva za vodovodnu i kanalizacionu instalaciju, elektroinstalacije, zidanje kade (ukoliko je kada uzidna), fino ravnanje zidova, izrada košuljice na podu u kojoj svaka tačka u kupatilu je viša od slivnika (najviše zbog hidroizolacije). Ovi radovi se paušalno naplaćuju od 5 – 10 evra po kvadratu. Uzećemo da je prosečno kupatilo oko 20 m2, tako da možemo da kažemo da je cena ovih radova od 100 – 250 evra, u zavisnosti od obima radova ( koliko je potrebno ravnati zidove).

 1. Lepljenje pločica

U zavisnosti od udaljenoti objekta, veličine i kvaliteta pločica, broja uglova cena varira od 10 do 16 evra. Tako da za kupatilo od 20 m2 bi cena bila od 200 – 320 evra

 1. Krečenje plafona

U ovoj fazi se cena formira u zavisnosti od udaljenosti objekta i cena je od 100 – 150 evra. Odstupanje u odnosu na ovu cenu može biti samo ako je zgrada iz 60 tih godina prošlog veka ili starija, ili ukoliko je dolazilo do curenja vode iz stana iznad, pa je došlo do velikog oštećenja plafona koji treba sanirati.

 1. Postavljanje sanitarija i kupatilskog nameštaja

Finani radovi su postavljanje sanitarija i kupatilskog nameštaja. Cena je od 10 do 30 evra, po komadu, tuš kabine oko 60.

Troškovi za materijal prilikom adaptacije kupatila

Renoviranje kupatila
Renoviranje kupatila
 1. Radovi rušenja

U ovoj fazi potrebno je kupiti jutane džakove za odlaganje šuta, i najlon i krep traku za pokrivanje nameštaja. Za džakove, najlon i krep traku ne bi trebalo odvojiti više od 50 evra

 1. Postavljanje novih vodovodnih i kanalizacionih instalacija

Cevi, fitinzi i ventili bi trebalo da koštaju oko 150 evra, što je neka srednja cena. Naravno i u ovoj sferi se cene razlikuju od proizvođača do proizvođača.

 1. Zamena i dorada elektroinstalacija

Kablovi, utičnice i ventilator se mogu kupiti do 50 evra, dok bi toliko trebalo odvojiti i za kupatilsko ogledalo sa sijalicom.

 1. Izrada hidroizolacije

U zavisnosti od izabrane hidroizolacije za materijal bi trebalo odvojiti oko 60 evra. Nemojte nikako izbeći postavljanje nivelacione trake. O tome u posebnom tekstu.

 1. Pripremni keramičarki radovi

U zavisnosti od stanja zidova i samog objekta kao materijal koristimo stirodur, gipsane table, lepak, mašinski malter, pesak i cement. Za ovu fazu ne možemo dati nikakvu prognozu, iz razloga što se potrošnja materijala može drastično razlikovati od slučaja do slučaja.

 1. Lepljenje pločica

Uzevši da je kvadratura kupatila 20 m2, potrebno je od 8 – 10 džakova lepka, tri kantice fugomala, dva pakovanja krstića. Materijal bi okvirno izašao od 80 – 150 evra. Tu treba dodati još i 22 m2 pločica (10%više od radne kvadrature)

 1. Krečenje plafona

Potreban je glet, ispunjivač i najmanje pakovanje boje. Ukupna cena bi bila oko 40 evra.

 1. Postavljanje sanitarija i kupatilskog nameštaja

Sifoni, razni šrafovi za montažu sanitarija i bojlera, gume, ek ventili i slično bi koštali oko 60 evra.

Tabela troškova prilikom adaptacije kupatila.

Radovi

 1. Radovi rušenja od 150 do 250 evra.
 1. Postavljanje novih vodovodnih i kanalizacionih instalacija od 350 pa do 600 evra.
 2. Zamena i dorada elektroinstalacija od 100 do 200 evra
 3. Izrada hidroizolacije oko 100 evra
 4. Pripremni keramičarki radovi od 100 – 250 evra
 1. Lepljenje pločica od 200 – 320 evra
 2. Krečenje plafona od 100 – 150 evra.
 3. Postavljanje sanitarija i kupatilskog nameštaja oko 200 evra

Materijal

 1. Radovi rušenja od 50 evra
 2. Postavljanje novih vodovodnih i kanalizacionih instalacija oko 150 evra
 3. Zamena i dorada elektroinstalacija oko 100 evra

do 50 evra, dok bi toliko trebalo odvojiti i za kupatilsko ogledalo sa sijalicom.

 1. Izrada hidroizolacije oko 60 evra.
 2. Pripremni keramičarki radovi oko 50 evra
 1. Lepljenje pločica 80 – 150 evra
 2. Krečenje plafona oko 40 evra.
 3. Postavljanje sanitarija i kupatilskog nameštaja oko 60 evra.

Ukupno:

Ruke: 1300 – 2070

Materijal: 590 – 610