Lepljenje pločica preko pločica

02 јан. 20

Lepljenje pločica preko pločica

Radovi u stanu poslednjih godina iziskuju veliko opterećenje za kućni budžet. Instalacijama polako ističe rok, dizajn starih pločica je prevaziđen. Stare pločice, koliko god se trudili u održavanju, trošili novac i vreme na nova sredstva za čišćenje, je nagrizao zub vremena. Kada god vidimo novo urađena kupatila ili kuhinje vidimo da je dizajn pločica u našem kupatilu davno demode. Hoćemo da promenimo staru kadu, lavabo… Jednom rečju hoćemo novo kupatilo.


Računamo koliko nam je novca potrebno. Svesni smo da su nam sredstva ograničena. Vreme isto tako. Vodovodna i kanalizaciona mreža je dosta stara, potrebno ju je promeniti. Takođe, potrebno je kupiti novu kadu, novi lavabo, nove pločice, česme, wc šolju… Čuli smo da je moguće zalepiti nove pločice preko starih pločica. Tražimo po internetu tekstove na tu temu, i evo nas.
Da, moguće je lepiti pločice preko pločica i ukoliko Vaše kupatilo ili kuhinja ispunjavaju uslove iz teksta uštedećete novac i vreme. U tekstu Materijali za lepljenje pločica, obradili smo potrošnju lepka i okvirne troškove lepljenja pločica na lepak.

Prednosti lepljenja pločica preko pločica

Prednosti ovog načina postavljanja pločica su ušteda u vremenu i troškovima. Ako se odlučite za ovaj način lepljenja pločica, štedite vreme i  materijal potrebni  za skidanje starih pločica, pripremu za lepljenje pločica (ravnanje zidova, popunjavanje rupa u zidu).  Zatim mnogo manje šuta za iznošenje. Samim tim štedite i novac. Ovako biste skratili dužinu izvođenja radova barem za tri dana i to ako radove izvodi uvežbana i uigrana ekipa majstora. Ako biste to pokušali sami, jako je teško proceniti vreme. I na kraju značajno izbegavate veliku količinu prašine, a toga ćete biti svesni tek kada počnu radovi, ako nemate predhodnih iskustava.

Kada je lepljenje pločica preko pločica moguće i isplativo

– Stare pločice su dobro zalepljene za zid

Detaljno proverirete pločice koje su već nalepljene na zid. To ćete utvrditi blagim kuckanjem po sredini pločice. Ukoliko je zvuk šupalj (pločice odzvanjaju), pločica nije čvrsto zalepljena za zid, a ukoliko je zvuk pun sve je u redu. Ukoliko oko te pločice ima više pločica koje daju tup zvuk, njih je potrebno ukloniti, ukoliko nije poneku pločicu možemo zanemariti. Potrebno je obratiti pažnju da kucamo po sredini pločice, nikako po dnu ili donjim uglovima, zato što se često događa, pri lepljenju pločica na malter, da između donjih uglova pločica i zida ne bude maltera (smesa peska, cementa i vode). To se događa zbog mane tehnike lepljenja pločica na malter, koji smo obradili u posebnom tekstu, što ne znači da pločice nisu dobro zalepljene na zid.

– Potrošnja materijala je ekonomski isplativa

Danas se koriste pločice sve većih dimenzija, za razliku od sedamdesetih, osamdesetih godina prošlog veka i ranije kada je standard dimenzija zidnih pločica bio 15cm x 15cm. Sa tim pločicama i tehnikom lepljenja pločica na malter nije bilo moguće značajnije ispraviti greške zidara prilikom zidanja zida. Takođe treba imati u vidu da se i uz najveći trud i pažnju greške uvek pojavljuju, pa često i zidovi obloženi pločicama nisu idealno ravni, pogotovo što je ravnanje rađeno pločicama veličine dlana ruke.

Kako ćemo proveriti da li je zid dovoljno ravan? Za to nam je potrebna građevinska ravnjača dužine najmanje dva metra i vaser vaga (libela). Prvo postavljamo ravnjaču vertikalno na zid, tako da sa što više tačaka dodiruje zid. Ukoliko na samoj ravnjači nema libele, postavljamo libelu na ravnjaču.  Ukoliko je mehur libele tačno na sredini, sve je u redu, ako nije odaljujemo gornju ili donju stranu ravnjače sve dok mehur ne bude tačno na sredini. Kada smo dobili poziciju ravnjače procenjujemo kolika je njena najveća udaljenos  od zida, do 3 ili čak 4 cm je podnošljivo, ako je ta udaljenost postepena ili se povećava na maloj dužini. Zatim, na isti način postavljamo ravnjaču na više mesta na zidu u zavisnosti od dužine zida, na udaljenosti ne manje od metra do metra i po. Zatim postavljamo ravnjaču vodoravno.
Ukoliko zidovi prođu i ovaj test, možemo računati da je moguće lepiti pločice na stare pločice.

Priprema zidova i podova i lepljenje pločica preko pločica

Potreban materijal

1.    Prajmer Cn 94
2.    Lepak Cm 16
3.    Hidroizolacioni premaz CL 50 ili CL 51
4.    Fugomal CE 40

Potreban alat

1.    Veća molerska četka
2.    Nazubljena gleterica
3.    Mistrija
4.    Špakla
5.    Gumeni čekić
6.    Mašina za sečenje pločica
7.    Brusilica
8.    Keramičarka klješta
9.    Odbojnici (krstići i kajlice)
10.    Vaser vaga
11.    Više ravnjača
12.    Gumena gleterica
13.    Sunđer

Sa zidova i podova je neophodno prvo ukloniti svu masnoću, prašinu i ostale prljavštine. Zidovi se prvog dana premazuju prajmerom (podlogom) CN 94 (ukoliko se koristi materijal proizvođača Ceresit) u dve sloja, jedan ujutro, drugi sloj kada prethodni sloj potpuno osusi.

Postaviti ravnjaču na zid u vodoravnom položaju tako da ostane prostor između ravnjače i poda. Visinu na kojoj se postavlja ravnjača odrediti razmeravanjem u zavisnosti od visine zida i dimenzija pločica. Naneti nazubljenom gletericom lepak na zid, dodati potrebnu količinu lepka na pločicu i postaviti pločicu na zid. Po potrebi dokucati pločicu gumenim čekićem. Dokucavati veoma oprezno, paziti da ne dođe do oštećenja pločice. Razmak između dve pločice nivelisati krstićima, za fino nivelisanje koristiti kajlice. Otvore na pločicama bušiti specijalnim burgijama za keramičke pločice ili zaseći pločicu i modelovati otore keramičarskim klještima. Na krajevima pločice skraćivati mašinom za sečenje keramike. Kada obložimo sve zidove osim reda uz pod, potrebno je proveriti da li na spoju zida i poda postoje rupe, koje treba popuniti lepkom. Pod i površinu zida visine od desetak cm četkom namazati hidroizolacijom CL 51 u dva sloja. Vremenski razmak između nanošenja dva sloja hidroizolacije ne bi trebalo da bude manji od 12 sati. Ne preporučujemo da se nanosi hidroizolacija pre početka radova, da ne bi došlo do oštećenja hidroizolacionog sloja.

Na dobro osušenu hidroizolaciju lepiti podne pločice na isti način kao i zidne, naneti sloj lepka na pod, potreban sloj na pločicu i blago kucati gumenim čekićem. Prilikom postavljanja pločica voditi računa da svaka pločica bude nagnuta prema slivniku, da se kasnije voda ne bi zadržavala na pločici ili išla van kupatila. Lepak bi trebalo da se suši minimum 12 sati, a ukoliko je sloj lepka deblji i 24 sata.
Red zidnih pločica uz pod lepiti tek kada je pod završen. Svaku pločicu odmeriti sa obe ivice pločice, seći je mašinom za sečenje keramičkih pločica. Ukoliko je otpadak manji od 1,5 cm, pločicu seći brusilicom.

Fugovanje pločica

Dobro očistiti fuge (prostor između dve pločice) od prašine i zaostalog lepka, kao i same pločice i pažljivo izvaditi krstiće i kajlice, vodeći računa da ne dođe do oštećenja pločice. Naneti fugomal gumenom gletericom. Posle nekoliko minuta od nanošenja fugomala višak skinuti vlažnim sunđerom. Posle nekoliko sati grubom krpom skinuti prašinu od fugomala sa pločica.

Kupatilo je spremno za montažu sanitarija 24 časa posle fugovanja.

Lepljenjem pločica direktno na stare pločice štedimo vreme i troškove za skidanje starih pločica, samnjujemo količinu šuta i prašine. Izbegavati ovaj način ako zidovi nisu ravni, i ako je prostorija mnogo mala, gde svaki milimetar znači u rasporedu sanitarije i nameštaja.