Materijali za lepljenje keramičkih pločica

02 јан. 20

Materijali za lepljenje keramičkih pločica

Keramičke pločice se mogu postavljati na više načina u zavisnosti od podloge i vrsta pločica. Kod nas se u praksi primenjuje postavljanje pločica na malter i postavljanje pločica na lepak.

Postavljanje pločica na malter

U principu, kada se pločice postavljaju na malter, mogu se postavljati na bilo koju dobro upijajuću čistu površinu: zid od cigle, zid od bloka, siporeksa ili betonski zid. Prednosti zbog kojih se treba odlučiti za ovakvo postavljanje je izbegavanje prethodnih pripremnih radova (ravnanje površina).

Troškovi materijala: cena kubnog metra peska oko 1000 dinara, džak cementa oko 800 dinara, prevoz materijala kamionom oko 2000 dinara. Za prosečno kupatilo od 3 m2 podne površine, ili oko 20 m2 radne površine utrošak je sledeći: nešto manje od metra kubnog peska, 6-7 džakova cementa. Što znači da bi za materijal za lepljenje trebalo da se odvoji oko 8000 dinara.

Mane: moguće je postavljati samo keramičke pločice. Granitne i druge slabo upijajuće pločice traže duže vreme sušenja, pa se javlja cena usluge kao problem. Sledeća stavka je cena ugradnje, koja je znatno viša, iz razloga što jako mali broj majstora praktikuje taj način, ne želi da radi ili ne zna. Još imamo problem što se smesa peska i cementa sa vodom meša na licu mesta pa imamo duži vremenski period mnogo dodatne prašine. Sledeće, zbog mnogo sporijeg procesa ugradnje, ekonomski isplativo je na malter postavljati pločice dimenzija manjih od 33cm x 25cm.
To se odnosi na zidne pločice.

Postavljanje pločica na malter
Postavljanje pločica na malter

Što se tiče podnih pločica, prvo se formira ravnajući sloj od polu suve mešavine peska, cementa i vode. Zatim se ravnajući sloj (košuljica) kvasi smesom cementa i vode (cementno mleko) na koji se postavljaju pločice. Najveća mana ovog posavljanja je taj što ravnajući sloj zbog nagiba (padova) u kupatilima ne može da prati površinu pločica, naročito ako su one većih dimenzija, veće od 33cm x 33 cm.

Materijal za lepljenje pločica na lepak

Za postavljanje pločica na lepak koriste se više vrsta lepkova. Površina mora da bude ravna, zidna površina vertikalna sa podom. To ćete izmeriti kada dužu ravnjaču (od 2m ili dužu) postavite na zid tako da sa što većim brojem tačaka dodiruje zid. Ako tada odstupanje od vertikale (libele) nije veće od par milimetara, neka veća priprema nije potrebna. Isto tako zid treba proveriti i vodoravno.
U zavisnosti od površine na koji se lepe pločice, i vrsta pločica bira se lepak. Postoji više vrsta lepkova, mi ćemo ovde obraditi lepkove proizvođača Ceresit. Razlog za to je što je Ceresit najrasprostranjeniji proizvođač na našem tržištu, i što ga gotovo sve prodavnice (farbare i saloni keramike) imaju na lageru. Na našem tržištu postoje lepkovi i drugih proizvođača, manje više istog kvaliteta, ali cena može da odstupa i do dvadeset procenata. Ne preporučujemo da kupujete lepak bez konsultacije sa majstorom koji će ugrađivati pločice, iz razloga što se smesa lepka različitih proizvođača neznatno različito ponaša prilikom ugradnje. Keramičari praktikuju da koriste lepak isključivo od jednog proizvođača.

Lepljenje pločica
Lepljenje pločica

Ceresit CM-9 lepak za pločice

Koristi se za sveže izmalterisane površine i za dobro upijajuće pločice. Ne trpi velike temperaturne razlike, tako da je preporučivo koristiti ga samo na unutrašnjim površinama. U slučaju lepljenja na betonske zidove ili na gipsane ploče potrebno je prethodni dan na površine naneti prajmer (podlogu) Ceresit CT-17.

Ceresit CM-11 lepak za pločice

Za ostale upijajuće unutrašnje i spoljne površine, i za pločice slabije upijajuće koristi se ovaj lepak.

Ceresit CM-16

Ovaj lepak se koristi za sve neupijajuće površine (lepljenje pločice na pločice), za lepljenje prirodnog kamena i za površine sa podnim grejanjem. Koristi se još za stvaranje fleksibilnog lepljivog sloja na kritičnim površinama.

Potrošnja lepka

U prospektima proizvođača piše da je potrošnja oko 25kg na 4 m2 pločica. U prksi se najčešće dešava da potrošnja bude oko 25 kg na 2 m2 pločica pa i veća. Tako da računajte da vam za standardno kupatilo treba minimum 10 džakova lepka. Uzevši da je prosečna cena lepka Ceresit CM-11 oko 900 dinara, ispada da vam za prosečno kupatilo treba minimum 9000 dinara za lepak. Prevoz prodavci uglavnom ne naplaćuju.

Fugovanje

Prilikom lepljenja ostaje prazan prostor između dve pločice – fuge. Možete izabrati širinu fuge od 1 mm do 10 mm, što je čisto estetsko pitanje. Za dobijanje identične širine fuge se koriste specijalni odbojnici (krstići), ili ako je izbor fuga od 1 mm prosto se bez odbojnika ređaju pločice. Za fino ravnanje visina pločica koriste se još jedna vrsta odbojnika – kajlice. Za popunjavanje fuga – fugovanje koristimo fugomal Ceresit CE-40, koji se može naći u 30 nijansi. On je vodoodbojan, i ne buđa.

Fugovanje pločica
Fugovanje pločica

Fugovanje je završna faza keramičarskih radova. Dan posle fugovanja površine se čiste suvom grubljom krpom, nakon čega se mogu koristiti standardna sredstva za održavanje pločica.

Rezime:
Za postavljanje pločica na malter troškovi za materijal su sledeći: oko 8000 dinara
Postavljanje na lepak CM-9 oko 6500 dinara.
Postavljanje na lepak CM-11 oko 9000 dinara
Postavljanje na lepak CM-16 oko 15000 dinara.
Cena fugomala CE-40 je oko 700 dinara za 2kg. U zavisnosti  od širine fuge potrošnja je od 4 – 6 kg.
Što znači da Vam je za fugomal potrebno još 1400 –  2100 dinara.


Napomena: Ukoliko se odlučite da radove izvodimo sa našim materijalom, materijal može da bude i do 20 % jeftiniji, pošto dobijamo povoljnije cene kod dobavljača.